Stránky

27. 1. 2011

Dávid Baffi



 Dávid Baffi sa narodil 1980 v Rožňave. 2000–06 študoval na Vysokej škole
výtvarných umení v Bratislave v maliarskom ateliéri prof. I. Csudaia. Baffi patrí do silnej mladej maliarskej generácie, ktorej maľba sa vyznačuje ostrosťou, zaujatím sýtou a agresívnou farbou. Baffiho maliarska tvorba je výsostne expresívna a gestická, vyjadrujúca autorovu radosť zo samotného procesu maľby, jeho analyzovania a osobného transformovania prostredníctvom výrazného a silne individualizovaného maliarskeho rukopisu.

http://www.askart.com/askart/b/david_baffi/david_baffi.aspx
http://www.ad-astra.cz/data/triosk.htm
http://www.woxart.com/polozky.php?item_id=3629&&sel_lang=1

"Snažím sa rozvíjať dejovosť vo vizuálnych vzťahoch - táto moja vizuálna narácia je založená na krátkych dialógoch medzi tvarmi, medzi farbami a medzi priestormi. V obraze sa potom snažím vychytať charakteristické veci a hlavne hľadám "šperk". Šperk je vizuálny bod, ktorý je pre danú kompozíciu podstatný. Vždy ma teší, keď nájdem v kompozícii nejaký dobrý priestor a dobre ho využijem - dobre ho doladím. Ďalšia pre mňa, z hľadiska psychológie veľmi zaujímavá stránka maľby je príležitosť vkladať do obrazov množstvo emócií, či už pozitívnych, negatívnych, či hocijakých, a to pomocou farieb. " (DB)

Vytrvalá a hlboko zaujatá maliarska tvorba Dávida Baffiho prešla od "takmer humoristicky odľahčených, ironizujúcich kompozícií, až po nepredmetné vizuálne kompozície najmladšieho dáta". Po ideovo-koncepčnej stránke Baffi stále pokračuje vo svojom individuálnom a dosiaľ nevyčerpanom bádaní - v zameriavaní sa na možnosti ťahu štetca a účinky obrazovej štruktúry, a tiež dôležité objavovanie a kultivovanie stále nových a nových obrazových priestorov.

"Tým, čo je zobrazované, je už len čistý vizuálny priestor, vizuálna štruktúra. K dvojrozmernému médiu maľby pristupuje skôr ako sochár - reliéf tu nie je navrstvovaný, ale namaľovaný; komponuje priestor, nasycuje obraz mikroudalosťami a bohatstvom vzťahov (množinou maličkostí a rôznych detailov), ktoré nedovolia, aby sa celok maľby ustálil. Dávidova maľba je hlbokým a hĺbkovým prieskumom viditeľného, a skúsenosť, ktorú získava pri svojom experimentovaní je takmer nemožné sprostredkovať slovami. " (zNL)

z EXHB. SÓLO
2008 Bratislava (Dávid Baffi - Proxi moon, Open gallery)
2007 Bratislava (Monostopy, Galéria Priestor / Space)
2006 Bratislava (Dávid Baffi, Slovenské národné múzeum)
2006 Bratislava (Hladkať rybu, Galéria Linea)
z EXHB. VIAC
2008 Brno (CZ - SK, Současná mladá malba, Wannieck gallery)
2008 Košice (Erik Šille a Dávid Baffi: Súčasná maľba, Múzeum Vojtecha Löfflera)
2007 Praha (Praguebiennale, Lemon Bar)
2007 Bratislava (Maľba 2007, Kostol Klarisiek)
2006 Kuřim (Made in akryl - spolu s E. Šillem a M. Czinegem, Galerie ad astra)
2006 Žilina - Št. galéria Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš - Galéria P. M. Bohúňa, Praha - Galerie u Zlatého Prstenu (Prievan v súčasnej slovenskej maľbe 2000 - 2005)
2006 Praha (Art Prague, Mánes)
2005 Bratislava (Večne hladní / Forever hungry, Tranzit studios)
2004 Bratislava (Verejná objednávka, Galéria mesta Bratislavy)
2004 Bratislava (Les deux, Galéria F7)
2004 Košice (4 . ateliér, Východoslovenská galéria)
2003 Budapešť (TransPro Art 2003)
2003 Bratislava (Pekní chlapci, Galéria Hit)
2003 Bardejov (Umenie v kúpeľoch, Dvorana)
2002 Bratislava (Študenti katedry maľby, IBM Bratislava)

david.baffi@gmail.com 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára