Stránky

28. 1. 2011

Billy Monk // Nightclub Photographer


Neobvyklý príbeh jeho života a diela. Narodil sa v roku 1937, a pracoval ako vyhadzovač pre nočný klub Les Catacombs Club v Kapskom Meste koncom roka 1960 keď mu bolo okolo 30 rokov. Neskôr sa presťahoval na západné pobrežie a žije v Port Nolloth až do svojej smrti v roku 1982.
Používal fotoaparát Pentax s ohniskovou vzdialenosto 35mm, Billy Monk fotografoval nadšencov nočného klubu. Jeho úzke a dlhé priateľstvá s mnohými ľuďmi mu umožnili fotografovať ich s mimoriadnou intimitou počas ich radosti aj smútku. Na jeho obrazoch sa zdá nočný život bezstarostný a ďaleko od jaziev a segregácii apartheidu, ktorá láme túto spoločnosť v dennom svetle.
V roku 1969 Monk prestal fotografovať v klube. O desať rokov neskôr boli jeho negatívy objavené v štúdiu na Jac de Villiers, kde si uvedomili význam jeho práce. Usporiadal prvú výstavu v roku 1982 na Market Gallery in Johannesburg.. Monk sa nemohol zúčastniť otvorenia a o dva týždne neskôr, na ceste pozrieť si svoju výstavu, bol tragicky zastrelený v súboji a nikdy nezhliadol svoju výstavu.  

















Viac informácií o jeho živote, diele a výstave nájdete tu:
http://www.michaelstevenson.com/contemporary/exhibitions/monk/index.htm 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára