Stránky

5. 2. 2011

WRENCHMONKEES

WRENCHMONKEES, čo to je? Je to elegancia, krása, brutalita, sila, neha, láska a dokonalosť v jednom. Wrenchmonkees je partia troch chlapcov venujúcich sa prestavbe motocyklov a treba uznať že im to ide naozaj dobre. Určite nepreháňam keď poviem že je to umenie.


Miesto pôsobenia týchto majstrov remesla je Kodaň, teda Dánsko. Tejto úprave motoriek sa venujú ako wrenchmonkees od roku 2007 ale samozrejme že skúsenosti s úpravou motoriek mali chalani už vela rokov predtým. Pri úpravách sa snažia dosiahnuť čistý tvar a mechanický výzor motorky, zvýrazniť jej konštrukciu a prípadné neokonalosti pretransformovať na úmyselné "rat" dokonalosti. Prakticky to znamená, čo sa niekomu javí ako hnus, sa nám páči. A naozaj to funguje, motorky svojim výzorom pripomínajú závodné špeciály zo 60. až 80. rokov. Výzor motorky sa veľmi ťažko špecifikuje, je to zmes chopperu, cruiseru, naked bike a pre objemnosť pneumatík pripomína aj trialové stroje. Jednoducho povedané, ak si kúpite motorku od Wrenchmonkees, môžte si byť istý že vlastníte nezameniteľný exemplárny originál do detailov prešpekulovaný. Wrenchmonkees upriamili pozornosť pri prestavbách na samostatného jazca, nieje dôležité akú vysokú rýchlosť motocykel dosahuje, nemusí mať aerodynamické tvary a trblietavé farby, dôležitý je pocit z jazdy, nezameniteľný a nezabudnuteľný.




Milujú japonské, britské, talianské a americke motorky. Pravdepodobne to bude v konštrukcii rámu ktorá je vo všetkých prípadoch velmi podobná. Skoro všetky vyrábané motorky týchto štátov sú vhodné na typ úprav od Wrenchmonkees. Nepotrebujú upravovať legendárne modely na to, aby produkovali legendárne motorky. Kedže požiadavky klientov sú aby bola motorka schopná legálne jazdiť na cestách, tak konštruovanie prispôsobujú zákonom daného štátu v ktorom si motorku objednáte. Niekde sú povinné spätné zrkadlá, inde blatníky, či smerovky a podobne. Všetko sa dá samozrejme vopred dohodnúť.


Peter Nielsen, Nicholas Bech, Anders Ingvartsen, trojicha strojcov týchto beštií. Peter Nielsen je šéfom, založil Wrenchmonkees a opravám motocyklom sa venuje už cez 20 rokov. Vášeň v motorkách u neho začala už v detstve. Okrem vášne v motorkách hrá ako bubeník v rôznych Dánskych rokových kapelách. Nicholas Bech je fotografom ktorý miluje motorky, umenie a akýkoľvek objekt starší ako je on sám. Okrem toho že je súčasťou konštrukčného tímu, robí väčšinu zváračskej a kovanej práce. Stará sa aj o ich blog. Svoj voľný čas venuje svojej žene a dvom deťom. Je neustále inšpirovaný undergroundovými subkultúrami. Anders Ingvartsen je tvrdo pracujúci fotograf ktorý na základe svojej vízie začal stavať svoju prvú motorku pred desiatimi rokmi. Dnes berie hlavnú zodpovednosť za elektorinštalácie a stará sa predovšetkým o laminátové časti motoriek. Vo voľnom čase sa venuje priateľke a dcérke kde aj naberá inšpiráciu na tvorbu. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára